A legfinomabb és leggyorsabban elkészíthető ételek közé tartoznak a főzelékek, amiket nagyon szeretünk. :) Még a nagymamám szerettette meg velem gyerekkoromban, azóta sem sikerült kiábrándulnom belőlük. Köretnek szoktunk fasírozottat, virslit, tükörtojást enni hozzájuk, mikor melyikhez van kedvünk. Mai alkalommal 4 fajta elkészítését fogom megosztani.
Tökfőzelék
1 kg tök (általában fagyasztott, ügyeljünk rá felolvadás után, hogy ne maradjon benne mag)
1 csokor kapor (mi frissből szoktuk csinálni a mélyhűtőből, de akinek nincs rá lehetősége, megteszi a szárított is)
2 kávéskanál pirospaprika
Só, bors ízlés szerint (kóstolgatva kiderül, mikor jó :) )
Habaráshoz:
300 ml tejföl
3 evőkanál liszt (ez a víz mennyiségétől függően változhat)
A tököt felrakjuk főni. Amikor felolvadt, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen hogy ellepje. A kaprot felaprítva hozzárakjuk, a többi fűszerrel is ízesítjük. Amikor megpuhult és összeesett, a lisztet és a tejfölt összekeverjük, majd merünk bele a főzelék levéből. Amikor egynemű masszát kapunk, hozzáöntjük folyamatos kavargatás közben a forrásban lévő főzelékhez -vigyázzunk, mert ilyenkor már könnyen leég az alja! Ha nem lett elég sűrű, a habarást ismételjük meg. :) A kívánt állag elérése után még pár percet főzzük folyamatos kevergetés mellett.
Anti értékelése: 10/9 pont (szerencsére ő is legalább annyira szereti őket, mint én :) )
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése