2016. december 10., szombat

Főzelékek, ahogy mi készítjük III. rész

Krumplifőzelék
2,5 kg krumpli, hámozva kb. 2 kg (ez egy óriási fazékra elegendő mennyiség)
Babérlevél, 3 darab egész, vagy őröltből ugyanez a mennyiség
Só, bors ízlés szerint (a krumpli rengeteg sót felvesz, kóstolgatni kell)
Fokhagymagranulátum, vagy 3 gerezd fokhagyma
2 teáskanál pirospaprika
Habaráshoz:
450 ml tejföl
3 kanál liszt

Kezdésnek leszögezem, hogy a krumplifőzelék más, mint a többi, ugyanis a krumpli keményítőt tartalmaz, így sokkal könnyebben sűrűsödik. Egyszer jártam úgy, hogy nem raktam rá elég vizet, gondolván, habarás után biztos jó állaga lesz úgy... Erre persze olyan lett, mint a beton. :) A krumplit felrakjuk kicsit több vízben főni, mint amennyi ellepi. Ízesítjük babérlevéllel, sóval, borssal, pirospaprikával, majd várjuk, hogy megpuhuljon. Szét sem szabad főzni, mert akkor burgonyapépet kapunk főzelék helyett, viszont az sem kellemes, ha beton keménységű krumpliba harapunk -célszerű ennek kiküszöbölésére ugyanabból a fajtából készíteni. Amikor simán el tudjuk vágni késsel, elkészítjük a habarást. De vigyázzunk, ha kevésnek ítéljük meg a levét, inkább még habarás előtt öntsünk hozzá! Lepje el kb. 1 centire a krumplikat a víz. Ekkor összekeverjük a lisztet és a tejfölt csomómentesre, majd a főzelék forró levével higítjuk. Folyamatos kevergetés mellett beleöntjük, majd pár perc minimumon főzés után elzárjuk. Ilyenkor már ne nagyon kevergessük, mert csak széttörnek benne a krumplidarabok. 

Anti értékelése: 10/9 pont

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése