Már a látványra is gyönyörű ez a recept, nem hogy még ízre. :) Egy teljesen egyedi elképzelésként találtam ezt meg, és úgy gondoltam, hiba lenne halogatni az elkészítését. Így még aznap elkészült a töltött háromszögem, ami (szerintem) a legfinomabb kelt tészta, amit valaha is elkészítettem. Persze ha valaki nem szereti valamelyik összetevőjét, a töltelék átalakításával is el lehet készíteni.
Tészta:
80 dkg liszt
5 dl tej
5 dkg élesztő/ 1 tasak (1kg liszthez való) szárított élesztő
1 evőkanál cukor
1 csapott evőkanál só
2 dl étolaj
Töltelék (80dkg-hoz):
6 evőkanál tejföl
1-2 fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
30 dkg sonka (esetleg 20 dkg sonka+10 dkg bacon)
1 kukorica konzerv
30 dkg trappista sajt
Tetejére:
1 tojás (én el szoktam hagyni)
Ízlés szerint szezám mag és/vagy lenmag
A tészta hozzávalóit a langyos tejjel összegyúrjuk, majd kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ezután megfelezhetjük a tésztát, hiszen 40 dkg lisztből is elkészíthető, de én egyben szoktam vastagabb tésztával, 80 dkgból. Ha valaki vékonyabban szeretné, akkor a fele is elegendő. :) Ezesetben mindkettővel ugyanúgy járunk el. Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk.
A tejfölt összekeverjük a lereszelt fokhagymagerezdekkel, majd megkenjük vele a kinyújtott tésztát. Ezután rárakjuk az apróra vágott lilahagymát, a kockára szeletelt sonkát, kukoricát, reszelt sajtot. Szorosan feltekerjük, majd éles kézzel háromszögekre vágjuk. Óvatosan sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A tetejét megkenhetjük tojással, de én csak szezámmagot szoktam rászórni gazdagon. Közepes fokozaton 30-40 percig sütjük, a tészta tetejének barnulásáig.
Anti értékelése: 10/10 pont :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése