2016. november 6., vasárnap

Aranygaluska

Sokáig kutattam a megfelelő receptet amivel igazán finom aranygaluskát tudok készíteni, de nem találtam az igazit. Mindegyikben volt valami részlet, ami nem tetszett benne, improvizálva viszont nem mertem belekezdeni. Ám egyszer csak az egyik facebook csoportban megtaláltam azt, amelyik leírás alapján hasonlított az elképzeléseimhez (valójában, mint később kiderült, felül is múlta azt :) ). Az eredeti recepttől annyi a különbség, hogy én nem vanília sodóval szoktam tálalni, hanem a szokásosnál több tejből készített vaníliapudinggal, de a sodó receptjét is megosztom veletek. :)

Tészta:
50 dkg liszt
1 csomag szárított élesztő/ 3 dkg friss élesztő
10 dkg cukor
2 dl tej
Egy csipet só
2 tojás
10 dkg margarin olvasztva
Cukros dió, vagy ízlés szerint cukrozott dejó a forgatáshoz

Sodó:
1 liter tej
2 tojás sárgája
20 dkg cukor
Egy csomag vaníliás cukor
Egy csomag vaníliás pudingpor

Pudingos öntet:
700 ml tej
1 csomag vaníliás pudingpor 


Kimérjük a hozzávalókat, összegyúrjuk, majd 1 órát kelesztjük a tésztát. Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval (vagy bármilyen formával, én szív alakú szaggatóval készítem, bár a végeredményen kevésbé látszik :) ) apróra kiszaggatjuk. Egyesével először olvasztott margarinba, majd a cukros-diós keverékbe forgatjuk, majd szorosan egymás mellé helyezzük kivajazott, vagy sütőpapíros tepsibe.       
     
               

               

Kb. 180 fokon, a galuskák tetejének barnulásáig sütjük (30-40 perc). Mint a képen is látszik, én úgy szoktam ellenőrizni ha tele van a tepsi, hogy kiszedek egy darabot a közepéről. :)) Tálaláskor kihűlt sodóval, vagy vaníliapudinggal tálaljuk.

               

Anti értékelése: 10/7 pont

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése