2016. november 16., szerda

Hókifli

Közeledik a karácsony, így egyre aktuálisabbá válik ez a közkedvelt sütemény. Ne tévesszen meg senkit a 40 dkg liszt, közel sem lesz belőle kis adag kifli. :) Vékonyra kell nyújtani, de ne annyira, hogy átfolyjon rajta a lekvár -ezért én sütésálló lekvárt szoktam használni hozzá. A tésztának jót tesz egy éjszakányi pihentetés, de készítettem már anélkül is, és úgy is jó lett. A tészta nagyon finom, omlós, ezért nem szabad túlsütni, ha már minimálisan barna a tészta alja, zárjuk el a sütőt. Ezeket a buktatókat kikerülve gyakorlatilag elronthatatlan. :)

Tészta:
40 dkg liszt
25 dkg margarin
1 kis doboz tejföl (175 gramm)
Egy csipet só

Töltelék:
Ízlés szerint szilva/ barack lekvár, lehetőleg sütésálló, de anélkül is működik :)

Forgatni:
Porcukor
Vaníliás cukor

A lisztet, a margarint és a sót összegyúrjuk, majd egy éjszakát hűtőben pihentetjük. Másnap fél órával nyújtás előtt vegyük ki szobahőmérsékletre. Fél ujjnyi vastagra nyújtsuk ki, majd egy pohár segítségével 8-10 cm átmérőjű köröket szaggassunk belőle. A darabok közepébe tegyünk egy kis kanál lekvárt, majd óvatosan tekerjük fel. A végét nyomkodjuk le, nehogy utat találjon magának sütés közben a lekvár. Amennyiben nehezen ragad, vizes kézzel egyszerűbb lesz összenyomni. :) Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgassuk egymás mellé.

                   

Közepes fokozaton, kb. fél óra alatt, a tészta aljának enyhe barnulásáig sütjük. Amint kivettük, rögtön forgassuk a már előre bekevert cukor-vaníliás cukor keverékbe. Kihűlve fogyasszuk, mert a lekvár a közepében bizony elég forró tud lenni. :)

Anti értékelése: 10/7 pont

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése