Egyszer kaptam egy hagyományos fánk receptet "anyósomtól", amit ő világbajnok módon tud elkészíteni, ám én valamilyen oknál fogva nem arattam ekkora sikert vele. :)) Nem lett annyira rossz, de bőven elmaradt az elvárásoktól. Ekkor kezdtem el a hagyományos olajos változat helyett egy sütőben elkészíthetőt keresni, azokkal magabiztosabban bánok. Így találtam rá erre a /sokak szerint inkább bukta, csak más formában/ receptre, ami felülmúlta a várakozásaimat. Nagyon puha, omlós a tésztája, ízre is felért az olajos változattal.
Tészta:
50 dkg liszt
1 csomag szárított élesztő
3 dl langyos tej
7 dkg cukor
5 dkg margarin
Fél kávéskanál só
2 tojássárgája
A közepére lekvár (én sütésálló baracklekvárt szoktam használni)
Tetejére porcukor
Az összes hozzávalót kimérjük, alaposan összedagasztjuk. 1 órát kelesztjük. Lisztezett deszkán kb. 2 centi vastagra kinyújtuk, és tetszőleges formákat szaggatunk belőle (nekem szív alakú szaggatóval készülnek :) ). Sütőpapíros tepsibe rakjuk őket. Hagyjunk helyet közöttük, mert duplájára fognak nőni. :)
Kisebb pohár aljával, vagy akár egy kupakkal mélyedéseket formálunk a közepébe, és kis kanál lekvárt helyezünk bele. Kb. 180 fokon a fánkok tetejének pirulásáig sütjük, sütőből kivéve porcukorral meghintjük.
Anti értékelése: 10/7 pont
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése