2016. november 27., vasárnap

Túrós batyu

Régóta el akartam már készíteni ezt az édes kelt tésztát, de idő hiányában nem esett rá sor. Leginkább az tartott vissza az elkészítésében, hogy felvert tojáshab kell hozzá -és most, hogy elkészült is, kézzel vertem fel hozzá a habot, mert este készült már reggelinek, és nem akartam hangoskodni. :) A túróhoz egy kicsit kevesellem a cukrot, de kevésbé édesszájúaknak biztosan ideális. :) Ebből az adagból 2 gáztepsi lesz tele, úgyhogy kisebb adagnak bőven elég felezni a hozzávalókat.

Tészta:
85 dkg liszt
6 dl langyos tej
4 dkg élesztő/ 1 csomag 1 kg-hoz való szárított élesztő
15 dkg cukor
2 tojás
10 dkg olvasztott vaj
1 csipet só
2 evőkanál méz (én elhagytam)

Töltelék:
50 dkg túró
3 evőkanál búzadara
4 evőkanál cukor
1 csomag vaníliáscukor (szerintem 2-3 is belemehet)
1 citrom héja
2 tojás
10 dkg mazsola (én nem raktam bele)

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd fél órát meleg helyen kelesztjük A túrót villával áttörjük, majd a búzadarával, citromhéjjal, a cukrokkal, a tojások sárgájával. A tojás fehérjékből kemény habot verünk, majd óvatosan összeforgatjuk a túrós keverékkel.
A megkelt tésztát fél centi vastagra kinyújtjuk, majd 10x10 centis négyzeteket vágunk belőle. A közepére tölteléket helyezünk, majd a sarkait összefogva csavarunk rajta egyet, hogy véletlenül se folyjon ki a töltelék. :) Sütőpapírra helyezzük őket.
Kb. 40 perc alatt közepes fokozaton készre sütjük. Akkor jó, amikor a teteje egy kis barna színt kap. :) Frissen kiszedve porcukorral meghintjük.


                     

Anti értékelése: 10/7 pont (neki is cukortalan volt :)) )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése