Régóta el akartam már készíteni ezt az édes kelt tésztát, de idő hiányában nem esett rá sor. Leginkább az tartott vissza az elkészítésében, hogy felvert tojáshab kell hozzá -és most, hogy elkészült is, kézzel vertem fel hozzá a habot, mert este készült már reggelinek, és nem akartam hangoskodni. :) A túróhoz egy kicsit kevesellem a cukrot, de kevésbé édesszájúaknak biztosan ideális. :) Ebből az adagból 2 gáztepsi lesz tele, úgyhogy kisebb adagnak bőven elég felezni a hozzávalókat.
Tészta:
85 dkg liszt
6 dl langyos tej
4 dkg élesztő/ 1 csomag 1 kg-hoz való szárított élesztő
15 dkg cukor
2 tojás
10 dkg olvasztott vaj
1 csipet só
2 evőkanál méz (én elhagytam)
Töltelék:
50 dkg túró
3 evőkanál búzadara
4 evőkanál cukor
1 csomag vaníliáscukor (szerintem 2-3 is belemehet)
1 citrom héja
2 tojás
10 dkg mazsola (én nem raktam bele)
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd fél órát meleg helyen kelesztjük A túrót villával áttörjük, majd a búzadarával, citromhéjjal, a cukrokkal, a tojások sárgájával. A tojás fehérjékből kemény habot verünk, majd óvatosan összeforgatjuk a túrós keverékkel.
A megkelt tésztát fél centi vastagra kinyújtjuk, majd 10x10 centis négyzeteket vágunk belőle. A közepére tölteléket helyezünk, majd a sarkait összefogva csavarunk rajta egyet, hogy véletlenül se folyjon ki a töltelék. :) Sütőpapírra helyezzük őket.
Kb. 40 perc alatt közepes fokozaton készre sütjük. Akkor jó, amikor a teteje egy kis barna színt kap. :) Frissen kiszedve porcukorral meghintjük.
Anti értékelése: 10/7 pont (neki is cukortalan volt :)) )
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése