Az első receptem a sok-sok különböző sajtos pogácsa közül az egyik, amit el szoktam készíteni. :) A blog érdekessége az lesz, hogy a különböző receptek alapján készült ételeket a barátom, Anti fogja értékelni egy 1-10-ig terjedő skálán, így fel lehet majd mérni, hogy a készítőjén kívül másoknak mennyire tetszik a recept. :)
Ennek a pogácsának az elkészítésére úgy került sor, hogy a jól bevált, a nagymamámtól kapott receptet nem találtam, valamint a már bevált internetes receptnek is nyoma veszett, így kénytelen voltam beújítani egy még nem próbált receptet. Mindenesetre nem bántam meg, aki kóstolta, annak ízlett. :) Eredetileg hajtogatva szerepel a receptben, de én idő hiányában ezt a lépést kihagytam, így csak egy sima kelt tésztaként készült el.
Tészta:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
2 db tojássárgája
1 pici dobozos tejföl
5 dkg élesztő pici tejben felfuttatva/ száraz élesztőből egy fél kg-s liszthez elegendő tasak
2 teáskanál só
Tetejére:
1 tojássárgája (én el szoktam hagyni ezt a lépést)
Reszelt sajt
Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben (szárított élesztő esetében csak beleöntjük a liszthez). A szobahőmérsékletű margarint a lisztbe morzsoljuk, a sót beletesszük. Összegyúrjuk, majd duplájára kelesztjük.
Kelesztés után kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, megkenhetjük tojással, de én csak reszelt sajtot szoktam a tetejére tenni. Ezesetben frissen tört borsot is tettem rá, de durvára tört sóval (nem sokkal!) is remekül működik. A tepsiben még fél órát kelesztjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük. Nekem szimpla gázsütőm van, így pontos időről és hőfokról sajnos nem tudok beszámolni, de kb. közepesre felhúzva működött a kb. 40 perces sütési idő. Akkor készült el, ha a tetejére szépen ráolvadt a sajt, és az alja pedig halvány barnára pirult. Persze, aki pirultabban szereti, az tarthatja több ideig is bent. :)
Anti értékelése: 10/7 pont
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése